Când se folosește semnătura electronică

Semnătura electronică poate fi folosită în mai multe feluri de către firmele și antreprenorii independenți, nu doar pentru semnarea declarațiilor transmise Fiscului. Concret, semnătura electronică poate fi un instrument foarte util în domeniul resurselor umane, în relația cu partenerii de afaceri sau în activitatea unei persoane fizice autorizate (PFA) sau a unei întreprinderi individuale ori familiale.

Dincolo de semnarea declarațiilor transmise periodic Fiscului, semnătura electronică pe care o au firmele și antreprenorii independenți poate fi folosită în mult mai multe feluri, așa cum ne-a explicat Veronica Mitroi, Electronic Signature Business Unit Manager la certSIGN. Astfel, redacția noastră a identificat trei modalități mai puțin uzitate în care poate fi folosită o semnătură electronică.

1. În domeniul resurselor umane
Specialiștii din domeniul resurselor umane pot folosi semnătura electronică în relația lor cu salariații unei companii. De exemplu, aceasta poate fi folosită pentru semnarea contractelor individuale de muncă sau a actelor adiționale la acestea, dar și pentru fișa de post. De asemenea, semnătura electronică mai poate fi utilă atunci când vorbim de cereri de concediu, de deconturi sau chiar de fluxuri automatizate pentru aprobarea documentelor interne.

2. În relațiile cu partenerii de afaceri
Companiile pot folosi semnătura electronică inclusiv în relațiile pe care le au cu partenerii lor de afaceri, ne-a mai spus Veronica Mitroi de la certSIGN. De exemplu, putem vorbi de transmiterea electronică a corespondenței cu implicații legale (contracte comerciale și acte aditionale) sau de semnarea facturilor electronice. O altă utilizare este la depunerea online a cererilor în programele de finanțare ale statului.

3. În activitatea antreprenorilor independenți
PFA-urile și întreprinderile individuale ori familiale pot folosi semnătura electronică atât pentru semnarea documentelor în relația lor cu partenerii de afaceri, cât și pentru depunerea online a cererilor pentru obținerea de finanțări de la stat.

***

Semnătura electronică calificată este, din punct de vedere juridic, echivalentul unei semnături olografe, conform Regulamentului european nr. 910/2014. Practic, o semnătură electronică calificată ce se bazează pe un certificat calificat eliberat de un stat membru al Uniunii Europene este recunoscută în toate celelalte state ale Uniunii. În plus, actul normativ prevede că semnătura electronică poate fi acceptată ca probă în procedurile judiciare.

Deja ai votat!
, ,
Articolul anterior
Piața PC-urilor în stagnare pentru al patrulea an, consecutiv
Articolul următor
Scranos – Virusul care sparge conturile de Facebook

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu