Calcularea cifrei de afaceri pentru aplicarea scutirii de TVA

In scopuri de TVA, orice persoana impozabila a carei cifra de afaceri este inferioara plafonului de 65.000 euro/220.000 lei este considerata intreprindere mica si poate sa aplice regimul special de scutire. Echivalentul in lei al plafonului de 65.000 euro se determina in functie de cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie. Acest plafon se aplica si persoanelor care incep activitatea in decursul unui an calendaristic. Regimul special pentru intreprinderile mici este reglementat la art. 310 din Codul fiscal.

Cum se determina cifra de afaceri pentru aplicarea regimului special de scutire?

Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea regimului special de scutire este constituita din valoarea totala a:

– livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere,
– operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania,
– operatiunilor scutite cu drept de deducere si,
– daca nu sunt accesorii activitatii principale, a urmatoarelor operatiuni scutite fara drept de deducere: servicii de natura financiar-bancara, operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, arendare, concesionare, inchiriere si leasingul de bunuri imobile, livrari de constructii/parti de constructii si terenuri. Aceste operatiuni scutite fara drept de deducere nu se includ in cifra de afaceri daca sunt accesorii activitatii principale, respectiv daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) realizarea acestei operatiuni necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
b) operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile;
c) suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii sunt nesemnificative.

Nu se cuprind in cifra de afaceri, daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.

Depasirea plafonului

Persoanele impozabile stabilite in Romania care aplica regimul special de scutire si a caror cifra de afaceri este mai mare sau egala cu plafonul de scutire (65.000 euro) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA. Daca acestea nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrate in scopuri de TVA.
Spre exemplu, daca atingerea sau depasirea plafonului se realizeaza in luna iunie 2016, persoana impozabila trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA cel tarziu pana pe data de 10 iulie 2016.

Optiunea privind aplicarea regimului special

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care in cursul anului calendaristic precedent nu depasesc plafonul de scutire (65.000 euro) pot solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

cifra de afaceri, regim tva

Distribuie acest articol

Articolul anterior
AttoSOFT isi diversifica metodele de a tine contactul cu partenerii sai
Articolul următor
Programe de finantare nerambursabila pentru IMM-uri, incepand cu 2016

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.