Avantaje si dezavantajele scutirii impozitului pe profit pentru companii, in 2016

Surse AttoSOFT au explicat că, printre avantajele măsurii privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit se numără faptul că o companie poate să plătească un impozit pe profit mai mic.

Dacă o companie achiziționează și pune în funcțiune până la 31 decembrie 2016 un activ din cele enumerate de Codul fiscal (echipamente, instalații, calculatoare și softuri) va beneficia de o facilitate fiscală de până la 16% din valoarea bunului, adică va plăti impozit pe profit mai puțin cu până la 16% din valoarea activului.

Pe de altă parte, există și câteva dezavantaje ale aplicării scutirii de impozit pe profitul reinvestit. Mai precis companiile care utilizează această facilitate sunt obligate să păstreze bunul cel puțin jumătate din durata de utilizare economică, dar nu mai mult de cinci ani. Excepțiile de la această regulă sunt lichidarea firmei, reorganizarea, bunuri distruse ori furate.

În plus, este important de știut că nu se poate folosi o altă facilitate fiscală importantă, și anume amortizarea accelerată. Specialiştii AttoSOFT precizează că firmele nu vor mai putea înregistra în primul an cheltuiala cu amortizarea o valoare de până la 50% din valoarea activului. Ca dezavantaj trebuie spus și că suma profitului scutit de impozit nu va putea fi distribuit ca dividend, deoarece trebuie trecut în rezerve.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

avantaje scutiri impozite, facilitati si scutiri

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Modalitatea de aplicare a scutirii impozitului pe profit pentru companii, conform legislatiei din 2016
Articolul următor
Implementarea sistemului DataLight ERP te ajuta sa progresezi

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.