Au aparut Normele de venit pe 2016 – Arhiva Normelor pe anii 2010 – 2016 pe site-ul ANAF

Normele anuale de venit valabile în 2016 au fost publicate de Fisc pe pagina sa de internet. Acestea sunt disponibile în funcție de județ și pot fi consultate pe site-ul ANAF-ului.

Contribuabilii care realizează venituri din activități independente și care aplică sistemul de impozitare pe bază de normă de venit vor plăti anul acesta un impozit de 16% aplicat valorilor stabilit de Fisc, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate.

De partea cealaltă, contribuabilii care obțin venituri din activități independente și care au optat pentru sistemul de impozitare în sistem real aplică impozitul de 16% la veniturile nete totale.

Aici se pot gasi Normele anuale de venit pe anul 2016, stabilite pentru activităţi independente, conform art. 69 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal 2016, pentru fiecare judeţ, în parte. Pe site-ul ANAF-ului se pot consulta, comparativ, normele de venit valabile în perioada 2010 – 2016.
Norma de venit reprezintă o sumă fixă stabilită anual de către direcțiile finanțelor publice teritoriale, în funcție de specificul activității și de zona în care se desfășoară activitatea, cu condiția ca acea activitate să se regăsească în Nomenclatorul activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activități desfășurate de contribuabilii care realizează venituri comerciale. Menționăm că nomenclatorul a fost aprobat prin Ordinul MFP nr. 2875/2011.

Noul Cod fiscal prevede că norma de venit nu poate fi mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12.

Valoarea actuală a salariului minim brut pe economie este de 1.050 de lei. Acesta va crește cu 200 de lei, începând cu data de 1 mai 2016, și va ajunge la 1.250 de lei.

În momentul stabilirii normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin înmulțirea cu 12 a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă venitul net anual înainte de aplicarea criteriilor, se menționează în legislația fiscală.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

anaf norme anuale de venit, norme venit 2010 - 2016, norme venit 2016

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Reglementari contabile 2016 – Ordinul MFP nr. 4160 din 2015 valabil incepand cu 12 Ianuarie 2016
Articolul următor
Normele de aplicare a Codului fiscal din 2016 au fost publicate in 13 Ianuarie 2016

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.