Aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA

AttoSOFT va reaminteste ca in MO, Partea I, nr.534/2016, s-a publicat OANAF 2037/2016 privind Procedura pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Conform Legii nr. 227/2015 privind Codului Fiscal din , persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, de regula, perioada fiscala fiind luna calendaristica. Prin exceptie de la aceasta prevedere, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania, dar care dau drept de deducere, care nu a depasit plafonul de 100.000 euro echivalent in lei, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.

Conform noului ordin, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, conform Codului Fiscal, poate solicita utilizarea altei perioade fiscale decat luna sau trimestrul, respectiv:
– semestrul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru;
– anul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.

Organul fiscal competent pentru aplicarea procedurii este organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana impozabila isi are domiciliul fiscal sau in a carui evidenta fiscala este inregistrata.

In vederea utilizarii ca perioada fiscala a semestrului sau anului calendaristic, persoana impozabila trebuie sa depuna o cerere justificata la organul fiscal competent, pana la data de 25 februarie a anului in care se exercita optiunea. Cererea se completeaza pe formularul 306 „Cerere privind utilizarea ca perioada fiscala pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic”, cod MFP 14.13.03.02/p, prevazut in anexa la ordin. Cererea va fi insotita de documente din care sa rezulte activitatea desfasurata si periodicitatea, respectiv:

– declaratie pe propria raspundere privind activitatea efectiv desfasurata;
– balantele de verificare intocmite pentru anul anterior, contracte sau comenzi, dupa caz;
– jurnalul de vanzari intocmit pentru anul fiscal anterior;
– alte documente relevante pentru luarea deciziei.

Solutionarea cererii se efectueaza in termen de 45 de zile de la data depunerii acesteia sau de la data primirii documentelor solicitate. Totusi, acest termen poate fi prelungit, atunci cand este necesara administrarea de probe suplimentare relevante pentru luarea deciziei. Mai precis, termenul prevazut pentru solutionarea cererii poate fi prelungit cu maximum:

– doua luni, in cazul in care sunt solicitate probe suplimentare de la contribuabilul/platitorul solicitant;
– trei luni, in cazul in care sunt solicitate probe suplimentare de la autoritati sau institutii publice ori de la terte persoane din Romania;
– sase luni, in cazul in care sunt solicitate probe suplimentare de la autoritati fiscale din alte state, potrivit legii.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

cerere inregistrare tva, oanaf 2037 2016, perioada fiscala

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Proiect MFP – Noile case de marcat si inlocuirea certificatelor digitale doar prin proceduri stabilite de ANAF
Articolul următor
Obligatiile unei firme la inregistrarea in scopuri de TVA – depasire plafon 65000 euro

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.