Aplicarea TVA in Uniunea Europeana, incepand cu 2020

Operatorii economici români ar trebui să își reanalizeze relațiile cu furnizorii și clienții din Uniunea Europeană pentru categoriile de operațiuni al căror regim de TVA va fi modificat începând cu 1 ianuarie 2020, ca urmare a aplicării directivei europene privind “remediile rapide”.

Practic, modificările ce ar urma să intre în vigoare la începutul anului viitor se referă la uniformizarea regimului TVA în toate statele membre referitor la simplificarea pentru structurile de stocuri la dispoziția clientului, vânzările în lanț, aplicarea scutirii de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri prin introducerea unor condiții mai stricte, bazate pe un set uniform de reguli privind raportarea și documentele justificative, aplicabil tuturor statelor membre.

“Remediile rapide” reprezintă un pachet de măsuri care vor uniformiza reglementările în materie de TVA aplicabile tranzacțiilor intracomunitare, despre care s-a constatat de-a lungul timpului că sunt tratate diferit de statele membre. Pachetul de ”remedii” este reglementat de Directiva Consiliului UE 1910/2018 și este completat de Regulamentul european 1912/2018 care va fi direct aplicabil în toate statele membre de la 1 ianuarie 2020.

Concret, România trebuie ca, până la 31 decembrie 2019, să transpună în Codul Fiscal prevederile Directivei și să modifice Ordinele ministrului de finanțe referitoare la operațiunile al căror regim de TVA va fi diferit începând cu 1 ianuarie 2020.

Totuși, trebuie ținut cont că prevederile Regulamentului vor produce efecte de la 1 ianuarie 2020, iar necorelarea lor cu legislația locală ar putea genera confuzie în rândul operatorilor cu privire la obligațiile ce le revin. Așadar, operatorii români ar trebui să identifice în cele trei luni rămase până la 1 ianuarie 2020 tranzacțiile al căror regim de TVA ar fi modificat urmare a remediilor rapide și să înceapă discuțiile cu partenerii de afaceri pentru alinierea clauzelor comerciale la noul set de reguli.

Deja ai votat!
, ,
Articolul anterior
Telefoane mobile recondiționate de la Orange
Articolul următor
Samsung își închide fabricile din China

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu