Aplicarea split TVA in cazul platilor partiale si al avansurilor

Plata defalcată a TVA se va aplica pentru toate operațiunile taxabile din punctul de vedere al TVA la care locul livrării de bunuri sau locul prestării de servicii se consideră în România, iar Ordonanța Guvernului nr. 23/2017, cea care introduce sistemul split TVA în legislația națională, stabilește și cum va fi determinat TVA care se plătește în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, în cazul plății parțiale a contravalorii livrării de bunuri ori a prestării de servicii, precum și în cazul plății unui avans.

Concret, dacă se efectuează plăți parțiale sau plăți de avans, fiecare sumă achitată se va considera ca având inclusă și TVA, iar pentru aceasta se va aplica metoda sutei mărite pentru determinarea TVA de achitat separat, respectiv 19 x 100/119, în cazul cotei standard, şi 9 x 100/109 sau 5 x 100/105, în cazul cotelor reduse, după caz.

Totodată, dacă vor fi efectuate plăți parțiale aferente unor operațiuni taxabile, dar cu cotă diferită de TVA, prioritate va avea regimul normal de taxare în ordinea descrescătoare a cotelor, iar TVA astfel determinată se va plăti în contul de TVA al furnizorului/prestatorului.

Potrivit OG nr. 23/2017, de la aplicarea sistemului TVA vor fi exceptate plățile efectuate cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de debit sau credit.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

card split tva, plati numerar, split tva avans, taxa defalcata

Distribuie acest articol

Articolul anterior
ANAF-ul a publicat modelul de formular pentru sistemul SPLIT TVA
Articolul următor
Cand nu se aplica sistemul split TVA?

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.