ANAF introduce monitorizarea voluntara, din 2016

Incepand cu anul 2016, ANAF-ul introduce mecanismul de „monitorizare voluntara” cu ajutorul caruia anumite companii mari semneaza o intelegere cu Fiscul, transmitand in timp real informatii privind tranzactiile efectuate, beneficiind – in schimb de inspectiile fiscale. Oarecum este o metoda fiscala individuala anticipata, operationala, efectuata in timp real, astfel incat sa poata sa se asigure ca tratamentul fiscal aplicat nu va fi contestat la un eventual control.

De fapt, controlul nici nu va mai avea loc pentru ca in acest proces de monitorizare, ANAF isi da acordul asupra tratamentului fiscal aplicat. Asadar, nu mai exista controale pentru ca relatia este una de incredere. Sigur ca nu pot intra foarte multe companii in acest program pentru ca el presupune volume foarte mari de date. Sunt tari care au in acest program  cate 10-15 contribuabili mari, tocmai din cauza volumului mare de informatii in timp real cu care se lucreaza.

Surse din cadrul ANAF au atras atentia ca daca, insa, exista suspiciuni ca raportarile primite nu sunt conforme cu realitatea, se pot demara inspectii fiscale. Pe listele ANAF sunt circa 2400 de mari contribuabili, numarul acestora urmand sa fie redus la circa 1000, mai precis sa fie inclusi in categoria celor mijlocii acei actuali circa 1400 de contribuabili a caror cifra de afaceri cumulata nu depaseste 10% din cifra de afaceri a intregii categorii.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

anaf fara controale, monitorizare voluntara

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Preturile de transfer, sub lupa ANAF-ului
Articolul următor
Atentie! S-a modificat legea ambalajelor, din Noiembrie 2015 – Amenzi de 25.000 lei pentru nereguli

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.