ANAF a modificat iar formularele 020 si 030

ANAF a modificat iar formularele 020 și 030, care fuseseră deja actualizate în concordanță cu prevederile noului Cod fiscal, la 1 ianuarie 2016.

Fiscul a arătat că, la finalul anului trecut, Legea nr. 358/2015 privind aprobarea OUG nr. 50/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și a Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, a adus modificări articolului 80 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal.
Astfel, potrivit noilor prevederi ale art. 80 alin. (2) lit. d), din Codul fiscal, și “… persoanele fizice care dețin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă” au obligația de a plăti impozitul pe venitul din salarii și pe venituri asimilate salariilor, aferent veniturilor fiecărei luni, calculat şi reţinut la data efectuării plăţii acestor venituri, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează.

De asemenea, potrivit Titlului V ”Contribuții sociale obligatorii” din Codul Fiscal, entitățile care au calitatea de angajator și care, potrivit legii au obligația de declarare și plată trimestrială, pot opta, până la data de 31 ianuarie, inclusiv, pentru depunerea lunară a formularului 112 “Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”. Până la modificarea legislativă, această categorie de persoane fizice avea obligația de declarare și plată lunară a impozitului pe venitul din salarii și a contribuțiilor sociale obligatorii.

A fost necesară completarea vectorului fiscal din formularele 020 și 030, cu perioada fiscală de declarare trimestrială, respectiv lunară prin opțiune, pentru impozitul pe venitul din salarii și pe venituri asimilate salariilor și contribuții sociale, în cazul persoanelor fizice care dețin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă.

Deja ai votat!
, ,
Articolul anterior
Ordinul MFP nr. 52/2016 – Calculator deduceri personale, salarii 2016
Articolul următor
Taxarea inversa conform legislatiei din 2016

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu