Potrivit noilor reglementari fiscale din 2015, orice agent economic are obligatia de a emite bon fiscal si a afisa la vedere un anunt de instiintare a clientilor referitor la solicitarea bonului fiscal. In urma mai multor controale efectuate de ANAF, in ultimul timp, s-a constatat ca mai multi agentii economici din domeniul alimentatiei publice, respectiv baruri, cafenele si restaurante, emiteau bonuri nefiscale, in locul celor fiscale. Firmele controlate eliberau note de plata/ proforme, existand suspiciunea intemeiata ca acestea tin evidenta dubla a activitatii.
AttoSOFT atrage atentia agentilor economici ca bonurile fiscale, conform Art.4, al.1, din OUG 28/1999, trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
– denumirea şi codul fiscal ale operatorului economic emitent;
– adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal;
– logotipul si seria fiscala ale aparatului;
– numarul de ordine;
– data si ora emiterii;
– denumirea fiecarui bun livrat sau serviciu prestat;
– pretul sau tariful unitar;
– cantitatea;
– valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei de taxa;
– valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata;
– valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata pe cote de taxa, cu indicarea nivelului de cota;
– valoarea totala a operaţiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, precum si valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, dacă este cazul.
Deasemeni, emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale sau nereintroducerea datelor inscrise pe rola-jurnal privind tranzactiile efectuate de la ultima inchidere zilnica pana in momentul stergerii memoriei operative, atrage si suspendarea activitatii unitatii pe o perioadă de 3 luni.