Alerta! Ce se intampla cu rambursarile de TVA, incepand din 2017 – ANAF modifica legislatia

Printr-un proiect de ordin lansat in dezbatere publica Miercuri 5 Octombrie 2016, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală actualizeaza procedura de rambursare a TVA achitate in Romania, de persoanele impozabile stabilite in alte state membre UE. AttoSOFT reaminteste celor interesati ca Procedura rambursarii Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), pentru 2016, era reglementata prin Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (OPANAF) nr. 3699/ 2015, care a intrat in vigoare in luna Ianuarie 2016.

Pentru a obtine o rambursare a TVA achitate in Romania, persoana impozabila care nu este stabilita in Romania, dar este stabilita si inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru al Uniunii Europene, poate adresa pe cale electronica o cerere de rambursare pe care o inainteaza statului membru in care este stabilita, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de catre acesta.

Solicitarea de rambursare este analizata de catre Administratia fiscala pentru contribuabili nerezidenti din cadrul Directiei generale regionale a finantelor publice Bucuresti.

Comunicarea deciziei de aprobare/respingere a cererii de rambursare se face in termen de cel mult 4 luni de la data primirii cererii de rambursare, in situatia in care nu sunt necesare informatii suplimentare pentru solutionarea acesteia. in ipoteza in care organul fiscal solicita informatii suplimentare, termenul de solutionare se poate prelungi pana la cel mult 8 luni de la data primirii cererii, in conditiile legislatiei fiscale europene, astfel cum a fost transpusa prin prevederile legale nationale (Hotararea Guvernului nr.1/2016 – HG 1/2016 cu modificarile si completarile ulterioare).

Actualizarea procedurii de rambursare, existente încã din anul 2010 (Ordinul președintelui Agenþiei Naþionale de Administrare Fiscalã nr.4/2010), este necesarã ca urmare a renumerotãrii articolelor din Codul fiscal prin Legea nr.227/2015, din Codul de procedurã fiscalã prin Legea nr.207/2015 și a punctelor din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prin Hotãrârea Guvernului nr.1/2016.

Pentru consultarea proiectului, accesati site-ul ANAF, sectiunea „Transparenta decizionala”.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

ordin anaf tva, rambursare tva 2017

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Ce se schimbă în 2017 privind contabitatea în partidă dublă
Articolul următor
Legea 170/2016 privind impozitul specific se aplica de la 1 Ianuarie 2017

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.