Ai venituri nedeclarate? Iata cum te poate identifica Fiscul!

In Monitorul oficial nr. 257 din 23 martie a fost publicata reglementarea referitoare la aplicarea unor noi reguli de aplicare a metodelor indirecte de stabilire a veniturilor si a procedurii de aplicare a acestora.

Potrivit noului act normativ, se va face verificarea situatiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit, prevazuta la art. 138 din Codul de procedura fiscala.
Asadar, organele fiscale vor identifica si evalua riscurile de nedeclarare a veniturilor impozabile ale persoanelor fizice, dupa care vor incerca sa le gestioneze.

Procedura va urma pasii de mai jos:

– stabilirea surselor de date;
– culegerea datelor detinute de alte entitati (acces la anumite baze de date, valorificarea informatiilor primite de la autoritati si compararea cu cele obtinute din controalele fiscale);
– formalizarea datelor in structura necesara analizei;
– definirea caracteristicilor persoanelor fizice cu potential risc de nedeclarare.

Evaluarea riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile consta in urmatoarele:

– calcularea diferentei intre valoarea veniturilor estimate ale persoanei fizice, in perioada impozabila analizata, identificate pe baza datelor disponibile in cadrul analizei de risc, si veniturile declarate ale persoanei fizice, in aceeasi perioada;

– verificarea incadrarii diferentelor stabilite conform lit. a) in limita prevazuta la art. 138 alin. (2) lit. a) din Codul de procedura fiscala, respectiv o diferenta mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai putin de 50.000 lei.

Cum se face selectarea persoanelor care nu isi declara veniturile?

Mai intai, Fiscul face o lista a persoanelor care prezinta risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile. Acestea sunt definite de urmatoarele caracteristici, conform legii:
– veniturile declarate de persoana fizica, precum si de platitorii de venit;
– cresterea valorii patrimoniului persoanei fizice;
– cheltuielile personale efectuate;
– fluxurile de trezorerie.

De retinut faptul ca verificarea situatiei fiscale personale se efectueaza cu colaborarea persoanei fizice verificate. Organul fiscal comunica avizul de verificare cu cel putin 15 zile inainte de data inceperii verificarii prevazuta in acesta.

Care sunt metodele indirecte de stabilire a veniturilor?

Selectarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor se face in functie de cerintele specifice ale acestora, de situatia fiscala a persoanei fizice verificate si de natura informatiilor ori a documentelor disponibile, dupa cum urmeaza:

– metoda sursei si utilizarii fondului este selectata atunci cand se constata ca persoana fizica verificata a utilizat fonduri in valoare mai mare decat sursele identificate;

– metoda fluxurilor de trezorerie este selectata atunci cand se constata ca operatiunile derulate de persoana fizica verificata s-au desfasurat, in principal, prin conturile bancare si financiare si sunt intrari de sume semnificative in aceste conturi;

– metoda patrimoniului net este selectata atunci cand se constata ca patrimoniul net al persoanei verificate a inregistrat cresteri semnificative pe parcursul perioadei verificate si a fost stabilita, cu un grad rezonabil de certitudine, valoarea elementelor patrimoniale la inceputul si la sfarsitul perioadei verificate.

Deja ai votat!
Articolul anterior
Ce declaraţii trebuie să depună un SRL neplătitor de TVA
Articolul următor
Declaratia 212 – Noi reglementari

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu