Codul de procedură fiscală din 2016 prevede că actele administrative fiscale care cuprind toate elementele obligatorii și care sunt tipărite prin intermediul unui centru de imprimare masivă sunt valabile și în situația în care nu sunt semnate de către persoana împuternicită a organului fiscal, potrivit legii, și ștampilate de către organul emitent, în situația în care îndeplinesc cerințele legale aplicabile în materie.
AttoSOFT vă reaminteşte că actul administrativ fiscal care este emis pe suport hârtie trebuie să cuprindă următoarele elemente obligatorii:
– denumirea organului fiscal emitent;
– data la care a fost emis şi data de la care îşi produce efectele;
– datele de identificare a contribuabilului/plătitorului şi, dacă este cazul, datele de identificare a persoanei împuternicite de contribuabil/plătitor;
– obiectul actului administrativ fiscal;
– motivele de fapt;
– temeiul de drept;
– numele şi calitatea persoanelor împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii;
– semnătura persoanelor împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii, precum şi ştampila organului fiscal emitent;
– posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestaţiei şi organul fiscal la care se depune contestaţia;
– menţiuni privind audierea contribuabilului/plătitorului.
Mai precis, actul administrativ fiscal emis în forma electronică trebuie să cuprindă în mod obligatoriu elementele menționate mai sus, cu excepția semnăturii persoanelor împuternicite ale organului fiscal și a ștampilei organului fiscal emitent.
Acest act administrativ fiscal emis în formă electronică de organul fiscal central se semnează cu semnătura electronică extinsă a Ministerului Finanțelor Publice, bazată pe un certificat calificat. Pe de altă parte, în situația în care organul fiscal local este cel care emite un document emis în formă electronică, acesta trebuie semnat cu semnătura electronică extinsă a autorității administrației publice locale din care face parte, bazată pe un certificat calificat, se arată în Codul de procedură fiscală.
Până în 2015, procedura menționată era prevăzută în Ordinul nr. 1107/2012 privind emiterea prin intermediul centrului de imprimare masivă a unor acte administrative şi procedurale, conţinând 26 articole.
Ordinul ANAF nr. 1155/2016, adoptat de Fisc se referă la emiterea prin intermediul centrului de imprimare masivă a unor acte administrative fiscale și procedurale și conține mai multe categorii de documente – în total sunt 29 de acte – care sunt valabile fără semnătura persoanelor împuternicite ale organului fiscal central, potrivit legii, și ștampila organului emitent. Prin urmare, au fost introduse în lista documentelor valabile fără semnătură și ștampilă și acte care nu erau menționate până acum în Ordinul nr. 1107/2012.