Corectarea erorilor din facturi, in conformitate cu noul Cod Fiscal din 2016

In conformitate cu noul Cod Fiscal adoptat in Septembrie 2015, cu aplicabilitate de la 1 Ianuarie 2016, exista mai multe moduri de a corecta eventualele date scrise eronat intr-o factura.

Consultati din cadrul firmei AttoSOFT au extras situatiile concrete cand greserile aparute se pot corecta in mod legal. Corectarea facturilor sau diverselor documente care tin loc de factura se efectueaza astfel:
a) atunci cand factura nu a fost transmisa beneficiarului, aceasta se anuleaza si se emite o noua factura;
b) daca factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continând informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.

In situatiile prevazute la art. 287 din Legea 227/2015 (noul Cod Fiscal), furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d).

Specialistii AttoSOFT va atrag atentia asupra faptului conform caruia persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal si au fost constatate si stabilite erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta, pot emite facturi de corectie conform alin. (1) lit. b) catre beneficiari. Pe facturile emise se va face mentiunea ca sunt emise dupa control si vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de taxa. Beneficiarii au drept de deducere a taxei inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 297-302.

Totodata, in cazul autofacturilor emise conform art. 319 alin. (3), (8) si (9) si art. 320 alin. (1)- (3) din noul Cod Fiscal, incepand din 2016, daca persoana impozabila emitenta a inscris informatii gresite in respectivele autofacturi, fie va emite o noua autofactura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din autofactura initiala, numarul si data autofacturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie va emite o noua autofactura continand informatiile si valorile corecte si concomitent va emite o autofactura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data autofacturii corectate. in situatia in care autofactura a fost emisa in mod eronat sau prin normele metodologice se prevede ca in anumite situatii se poate anula livrarea/prestarea catre sine, persoana impozabila emite o autofactura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data autofacturii anulate.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

autofacturi corectate, emitere factura cu greseli, erori facturi fiscale, fiscalitate 2016

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Amenzi pentru firmele care emit bonuri nefiscale sau incomplete
Articolul următor
Lista completa a modificarilor din Codul fiscal valabil incepand cu 2016

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.